Zilver is een bijzonder metaal

(finanzen.nl) – Als specialist op het gebied van edelmetalen vind ik goud en platina prachtige grondstoffen. De toepassingen, de historische betekenis en de bijna instinctieve aantrekkingskracht die het heeft op bijna iedereen die een keer een baar heeft vastgehouden, maken dat het werken met edelmetalen bijzonder mooi is.

Maar als iemand mij vraagt welk van deze edelmetalen ik het mooist vind, is het antwoord direct en overtuigend. Dat is zilver. En het is buitengewoon zeldzaam.

De vraag versus de productie

De mijnbouwproductie was in 2017 met 27.400 ton 4,1 procent lager dan het jaar ervoor. Factoren die aan deze daling van de productie bijdragen zijn verstoringen bij de productie in Noord- en Zuid-Amerika en meer dan dat de daling van productie bij de zogenaamde ‘primaire’ zilvermijnen.

De productie in deze mijnen daalde met een behoorlijke 945 ton of ongeveer 10 procent. Waar de totale productie in 2017 zo rond de 27.400 ton was, was de vraag 32.720 ton. Dat is een verschil van 5.320.000 kilo.

Het verschil wordt goedgemaakt door het gebruik van de bovengrondse voorraden van zilver aan te spreken. En met een steeds verder groeiende vraag naar bijvoorbeeld zonnepanelen en naar de duizenden andere (industriële) toepassingen stijgt de vraag van zilver waar de productie achterblijft.

Prijs van zilver

Dat de productie van zilver achterblijft is helder. De reden waarom de productie achterblijft lijkt net zo helder. Dat komt onder andere door de prijs waarvoor we zilver kunnen aanschaffen en de kostprijs van zilver. De kostprijs van zilver omvat het hele proces van mijn tot baar.

De kosten van dit proces noemen we de All-in Sustaining Costs (AISC) en vertegenwoordigen de minimale kosten voor de productie van zilver. Vooral voor de primaire zilvermijnen lopen de kosten al een aantal jaren niet meer in de pas met de opbrengsten omdat de prijs waarvoor u en ik zilver kunnen kopen lager ligt dan de kosten van productie.

Hier vindt u een overzicht van een aantal van de grootste zilvermijnen en de kosten die zij maken voor het produceren van zilver

Medicinale werking van zilver

Zilver heeft, naast dat het erg zeldzaam is en onder de kostprijs wordt verkocht, een aantal unieke karakteristieken. Het heeft van alle metalen de hoogste optische reflectie van zichtbaar licht. Dit maakt het buitengewoon geschikt bij de productie van bijvoorbeeld spiegels.

Deze grondstof is van alle metalen de beste elektrische geleider met tevens de laagste overgangsweerstand. Vandaar dat in vrijwel alle elektronica zilver is verwerkt. Verder is zilver van alle metalen de beste geleider van warmte.

Gebleken uit diverse studies, waaronder een door de Universiteit Wageningen, is dat zilver van alle metalen de sterkste desinfecterende werking heeft. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt bij onder andere het zuiveren van water en als antibioticum in de vorm van colloïdaal zilver.

Die medicinale en antibacteriële werking wordt opnieuw steeds vaker ingezet bij bijvoorbeeld de behandeling van wonden, in kleding en bij de reiniging van zwemwater.

Zilver is geld, maar raakt op

Uw euro’s, dollars, yuans, yens zijn alle valuta’s. Alleen goud en zilver zijn beide geld. Dat komt omdat geld moet voldoen aan een aantal eigenschappen en alleen goud en zilver voldoen aan al die eigenschappen.

Alle valuta’s zijn bijvoorbeeld onderhevig aan inflatie, gebrek aan historisch gebruik of vergaan als we het in bijvoorbeeld water laten liggen. Goud en zilver zijn zeldzaam, duurzaam en worden al duizenden jaren universeel gebruikt en gezien als geld. Maar waar goud wordt verzameld en gekoesterd, wordt zilver verbruikt en afgedankt.

Bovenstaande redenen maken van zilver de, op olie na, meest veelzijdige grondstof die we kennen. Met werkelijk unieke kenmerken die het onmisbaar maken. Deze veelzijdige onmisbaarheid maakt dat zilver prijsinelastisch is.

Het betekent dat bij een toenemende prijs de vraag niet of nauwelijks af zal nemen. Enerzijds omdat de gebruikte hoeveelheden relatief klein zijn en anderzijds omdat er simpelweg geen alternatieven zijn. En doordat zilver in kleine hoeveelheden wordt verbruikt, dreigt zilver tussen 2028 en 2033 op te raken.

Bizarre investering voor nu en de toekomst

Kijkend naar de schoonheid, de toepassingen, de dalende productie en de stijgende vraag zijn er dus grote pluspunten met betrekking tot zilver. Het eeuwenlange gebruik van dit edelmetaal als geld maakt het bijna bizar dat we het kunnen aanschaffen voor een lagere prijs dan het kost om te produceren.

Analisten spreken daarom van een ‘perfect storm’ rondom zilver. Een perfect storm die investeerders in dit unieke, spotgoedkope edelmetaal, op termijn een mooi rendement zou kunnen bieden.

 

Goud kopen

Fysiek goud of zilver kopen? Bij Europese GoudStandaard, één van de grootste edelmetaalbedrijven in Europa, bent u aan het juiste adres.

 

komono horloges heren

Komono horloges heren gezocht? Les Folies de Sofie is verdeler van Komono zonnebrillen en Komono horloges zowel voor dames als heren.